Alle lichtjes helpen (2021/++)

Net als op ieder ander moment, kun je op de kortste dag van het jaar met een heel klein gebaar iets bijzonders beleven. Met Alle lichtjes helpen nodigen we je uit om dat te doen: om op 21 december rond 4 uur 's middags een waxinelichtje aan te steken en daar voorzichtig mee naar buiten te lopen naar een plek in de buurt waar je een tijdje rustig en veilig met het kaarsje kunt staan of zitten.

Om te beleven wat je dan beleeft: met je eigen gedachten, in ontmoeting met mensen die naar je toekomen of dat juist niet doen. Wat het licht en de warmte van het kaarsje met je doen, of wat je door een tijdje op dezelfde plek te blijven allemaal waarneemt. Wat je door je aandachtige aanwezigheid allemaal in beweging of juist tot rust brengt. Dat er in wezen niets méér nodig is om te doen dan dat, en dat het goed is. Om vanuit dat vertrouwen jezelf en de wereld te bezien, met alles wat dat mogelijk maakt.

We hopen dat deze uitnodiging je daarin de hand reikt. En wensen je een mooie ervaring.

De uitnodiging voor Alle lichtjes helpen is een lijstje met instructies. Het is belangrijk te vermelden dat alle instructies vrijblijvend zijn, je kunt ze per stuk wél of juist niet opvolgen, zoals je ook met een recept voor appeltaart kunt doen.

Je kunt de instructies downloaden op Allelichtjeshelpen.nl.

Door wie
Alle lichtjes helpen is een idee van kunstenaar Bruno van den Elshout, dat nader vormkreeg in afstemming met ontwikkelingspsycholoog Eefje Cobussen. Illustrator Idris van Heffen tekende (voor) de illustratie, grafisch ontwerper Eyal Holtzman stelde zijn font Kristal ter beschikking en webbouwer Coen Cuijpers zorgde ervoor dat er een wbsite kwam bezoeken. Schrijfster en vertaalster Helen Hartmann nam het intiatief voor de diverse vertalingen.


~ Lees of kijk meer ~