Wezenlijke Ontmoeting (2018)

Voor mijn nieuwe kunstproject over Wezenlijke Ontmoeting wil ik komend jaar 144 mensen portretteren die ik nu nog niet ken en van wie ik niet van te voren weet hoe ze er uit zien. Mensen die jonger zijn dan ik, ouder, groot, klein, jong, oud, Nederlands, niet Nederlands, in goede of misschien in slechte doen.

Met elk van deze 144 mensen wil ik in 2018 een volledige werkdag lang op het Haagse strand doorbrengen: van 9 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. Aan het eind van de dag maken we samen één foto die naar ons beider beste kunnen rechtdoet aan de ontmoeting die we hebben beleefd. De uitsnede van de foto staat van te voren vast en die is vergelijkbaar met die van een pasfoto.

Anders dan met een pasfoto streef ik ernaar dat het portret uitnodigt tot Wezenlijke Ontmoeting. Een beeld waarin jij je in al je kracht en kwetsbaarheid toont, zodat iemand anders ook zichzelf in jou kan herkennen, en door jou heen zicht krijgt op de oneindigheid. Het succes van het project is volledig afhankelijk van hoe goed wij hierin slagen.

Waar de Wezenlijke Ontmoeting uit bestaat
De 8 uur die ons ter beschikking staan, gebruiken we voor gesprek maar ook voor stilte. Om te kijken. Elkaar in de ogen, samen naar de golven en de horizon. Om rustig te worden, hindernissen weg te nemen, te genieten van het buitenszijn, ons vrij te voelen. Om ons voor te bereiden op de foto die we aan het eind van de ontmoeting maken.

Meedoen
Wil jij een van deze 144 mensen zijn? Stuur me dan graag een handgeschreven brief van één A4, waarin je uitlegt waarom jij verlangt naar Wezenlijke Ontmoeting. Vermeld graag hoe ik je kan bereiken voor de praktische voorbereiding. Stuur alsjeblieft geen foto van jezelf mee. Je krijgt voor de dag geen vergoeding maar hoeft mij er ook niet voor te betalen. Van de foto die de ontmoeting oplevert, delen we het eigendom en eventuele toekomstige opbrengsten. Hoe we dat doen, leg ik je in de voorbereiding graag uit.

Niet meedoen
De Wezenlijke Ontmoeting is niet bedoeld als therapievorm of als contactadvertentie. Als je geen volledige verantwoordelijkheid denkt te kunnen dragen voor je persoonlijke aandeel in het project, reageer dan liever niet. Dat scheelt ons allebei veel gedoe.
~ ~